γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου

Οι "Νταήδες" στα σχολεία... BULLING!

Οι

Τα περισσότερα κρούσματα εκτελούνται από μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά που διαφέρουν ή έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα  πίστη σε άλλη θρησκεία κλπ. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος είναι ανώτερος από κάποιον άλλον ή κατώτερος ώστε να έχει το δικαίωμα να ασκεί βία στους υπόλοιπους.

Η βία ασκείται συνήθως λεκτικά, ηλεκτρονικά, σωματικά ή ψυχικά. Τα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν σε κάποιον δικό τους άνθρωπο με το αποτέλεσμα να μην σταματάει το  bulling.

 

Είτε είσαι στόχος εκφοβισμού είτε απλώς παρατηρητής, χρειάζεσαι σχέδιο δράσης. Όσο απίστευτο κι αν σου ακούγεται, υπάρχουν δοκιμασμένες στρατηγικές αντιμετώπισης των νταήδων, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα! Οι νταήδες δεν είναι κάτι το καινούριο: μπορεί οι μέθοδοί τους να έχουν αλλάξει με τα χρόνια αλλά οι συμπεριφορές τους είναι προβλέψιμες. Πρόκειται απλώς για ανθρώπους που αισθάνονται καλύτερα κάνοντας άλλους να αισθάνονται άσχημα.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει για να σταματήσει ο σχολικός εκφοβισμός είναι:

Μη φοβάσαι να μιλήσεις γι' αυτό σε άτομα που εμπιστεύεσαι. Ένας ενήλικας μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο απ' ό,τι νομίζεις. Έχει περισσότερα μέσα που εσύ δεν έχεις. Μπορεί ο πρώτος ενήλικας στον οποίο θα μιλήσεις να μη σου δώσει σημασία ή να μη σε υποστηρίξει όσο χρειάζεται. Μην το βάζεις κάτω! Συνέχισε να ψάχνεις. Κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος που θα σε ακούσει και θα σε βοηθήσει. Δεν είναι όλοι οι ενήλικες αναίσθητοι ή αδιάφοροι

Αν ξέρεις ότι κάποιος δεν σε συμπαθεί, μείνε μακριά του. Βγάλε τον εαυτό σου από την κατάσταση, όσο γίνεται βέβαια.

Να αντιδράσεις και να μην τους αφήνεις  να σε περιγελούν και να σου δημιουργούν μελλοντικά ψυχολογικά προβλήματα.

Δείξε αυτοπεποίθηση. Η παθητική στάση, το να κοιτάς το έδαφος ή τα πόδια σου και η νευρικότητα δείχνουν ότι δεν νιώθεις σιγουριά για τον εαυτό σου. Κράτα ψηλά το κεφάλι σου και στάσου ίσια. Σε πειράζουν επειδή νομίζουν ότι φοβάσαι.    

Δείτε το παρακάτω video:

https://www.youtube.com/watch?v=pUgQ9vUgaGM